سرعت بارگذاری سایت (Speed Index) یکی از عوامل تاثیرگذار برای بهبود تجربه کاربری و رتبهبندی گوگل است. هر کدام از ما به عنوان یک کاربر، حتما دوست داریم که سرعت پردازش سایتی که به آن وارد میشویم بالا باشد و کمترین معطلی را در پردازشهای سایت مشاهده کنیم. برای سنجش و بهینهسازی سرعت سایت، میتوان از ابزارهای مختلفی استفاده کرد که یکی از معروفترین آنها GTmetrix است. در این مقاله توضیح میدهیم که Speed Index چیست و چگونه میتوان این شاخصه را GTMetrix بهبود دارد.
منظور از Speed Index چیست؟

در ابتدا میپردازیم به این که شاخص سرعت یا Speed Index چیست و بر چه اساسی تعیین میشود. این مشخصه در اصل مدت زمانی را که برای نمایش محتوای اولیه سایت طول میکشد، مشخص میکند. این معیار بر تجربه بصری کاربر از سایت تأکید دارد و یک مشاور سئو حرفهای این معیار را تحت نظر دارد.
شاخص سرعت فقط بر اساس محتوایی که کاربر نگاه میکند ارزیابی خود را انجام میدهد و به محتوایی که مرورگر وب در پسزمینه بارگیری میکند اهمیت نمیدهد. به عبارت دیگر، شاخص سرعت نشان میدهد که کاربر چقدر باید منتظر بماند تا صفحه سایت کامل شود.
نحوه محاسبه speed index چگونه است؟
شاخص سرعت با اندازهگیری میزان لود شدن صفحه سایت در هر ۱۰۰ میلی ثانیه، محاسبه میشود. این ارزیابی فقط بخشی از صفحه سایت را که بدون اسکرول کردن قابل مشاهده است در نظر میگیرد که؛ به عبارت دیگر، فقط بالای صفحه سایت را معیار قرار میدهد.
هرچه شاخص سرعت کمتر باشد، نشاندهنده سرعت بالاتر سایت از دید کاربر است. شاخص سرعت یکی از مولفههای مهم Page Speed Insight است که کاهش آن باعث افزایش سرعت سایت و بهبود سئو سایت میشود. اما این شاخص چگونه سنجیده میشود؟ در ادامه ابزار محاسبه این پارامتر را معرفی میکنیم.
GTmetrix چیست؟
GTmetrix یک ابزار رایگان و محبوب از شرکتهای گوگل و یاهو است که سرعت سایت را با استفاده از معیارهای مختلفی مانند PageSpeed، YSlow، Lighthouse و… میسنجد و راهنماییهایی برای افزایش سرعت ارائه میدهد.
GTmetrix عوامل موثر بر سرعت سایت را تحلیل میکند و مشکلات آن را شناسایی و رفع میکند. سرعت سایت به میانگین زمان لود شدن صفحات سایت در روزهای متفاوت بستگی دارد. GTmetrix با محاسبه این میانگین، نکاتی برای بهبود سرعت سایت مطرح میکند.
کار با GTmetrix چگونه است؟
- گزینه Connection نشان میدهد که سایت شما با چه کانکشنهایی آزمایش شده است.
- در قسمت پایین این صفحه، Performance Score قرار دارد. در این بخش، دو گزینه page Speed و YSlow وجود دارند که سرعت سایت شما را ارزیابی میکنند. هر چه این دو گزینه به A نزدیکتر باشند، نشاندهنده سرعت بالاتر سایت شما است.
- گزینه Fuly Loaded Time مدت زمانی را که برای بارگذاری کامل صفحه سایت لازم است، به همراه سرور و سرعت اینترنت مورد استفاده، نمایش میدهد.
- گزینه Page Size حجم صفحه سایت را که کاربران برای باز کردن آن مصرف میکنند، مشخص میکند.
- گزینه Request تعداد و نوع درخواستهایی را که از مرورگر کاربران به سمت سایت شما فرستاده میشود و وضعیت پاسخ آنها را نشان میدهد.
Page Speed در ابزار جی تی متریکس
این بخش سرعت سایت شما را نشان میدهد و چندین پیام به شما ارائه میکند. باید تلاش کنید این پیامها را به A نزدیکتر کنید تا رتبه بهتری بگیرید. بنابراین هرچه مولفهها را به سمت A ببرید، شاخص سرعت سایت شما بهبود مییابد و رتبهبندی بهتری را دریافت میکنید.
YSlow
بخش مهم دیگر از این ابزار، Yslow است که شما را قادر میسازند که سرعت سایت خود را بالا ببرید. با استفاده از این ابزار، در کنار pagespeed، دو سرویس مجزا برای ارزیابی سرعت وب سایت دارید و به راحتی میتوانید سرعت سایت خود را بهبود بخشید. اگر شما یک گزینه را در بخش Page Speed بهتر کنید، همان گزینه در YSlow هم بهبود مییابد. برای افزایش سرعت سایت، تلاش کنید هر دو ابزار را در سطح A نگه دارید.
Waterfal
این بخش هم بارگذاری صفحات سایت شما را به شکل آبشاری (Waterfal) نشان میدهد. این بخش یکی از مهمترین بخشهای جی تی متریکس سایت است.
Timings
این بخش، مواردی مانند TTFB، Cotentful، DOM LoadedT، Onload را نمایش میدهد. در این بخش زمان مورد نیاز برای انتقال از http به https و همچنین زمان مورد نیاز برای پردازش Backend قابل مشاهده است؛ که نشان میدهد چقدر زمان طول میکشد تا نتیجه توسط PHP و وب سرور به کاربران ارسال شود.
بخش ویدئو در ارزیابی Speed Index
بخشvideo زمانی کاربرد دارد که شما بخواهید یک ویدئو را در صفحه خود نمایش دهید و آن را با دیگران به اشتراک بگذارید. افزایش سرعت لود شدن ویدئوها نقش زیادی در ارتقای رابط کاربری دارد.
تاریخچه ابزار جی تی متریکس
قسمت دیگر ابزار Gtmetrix بخش تاریخچه (history) است. این بخش سرعت وب سایتی را که در حال مشاهده آن هستید، در زمانهای مختلف نمایش میدهد. شما همچنین میتوانید در این صفحه از HTML DL Time و Page Load Time آگاه شوید. اگر گزینه Enabel Monitoring را روشن کنید، وب سایت شما پیوسته تحت نظر جی تی متریکس قرار میگیرد.
چطور SI در GTMetrix را بهبود بدیم؟

Speed Index یا SI با با بهبود FCP و LCP بهتر میشود. روشهایی که میتوانند Speed Index را کاهش دهند عبارتند از:
- کوتاه کردن زمان اجرای فایلهای جاوا اسکریپت (Reducing JavaScript execution time
- حذف کردن فایلهای جاوا اسکریپت غیر ضروری (Removing unused JavaScript)
- تعویض کردن کتابخانههای جاوا اسکریپت حجیم با جایگزینهایی سبکتر (Replacing largt JavaScript libraries with smaller alternatives)
- بهینه سازی First Contentful Paint
- بهینه سازی Largest Contentful Paint
Speed Index چیست و میزان استاندارد آن چند است؟
پس از اینکه با جی تی متریکس،SI را محاسبه کردید، میتوانید برای SI و سایر عوامل مهم گوگل اقدامات لازم را انجام دهید.
سایت جی تی متریکس با ارائه مقادیر زیر به شما میگوید که Speed Index سایت شما چقدر خوب است:
- SI = 1311: این مقدار مناسب است و نیازی به بهبود ندارد.
- Si = 1711: این مقدار مناسب است ولی میتواند بهتر شود.
- Si = 2300: این مقدار بیش از حد مجاز و پیشنهادی است.
- فاکتور SI بیشتر از 2300: این مقدار خیلی زیاد است و باید کاهش یابد.
شما میتوانید با استفاده از ابزارهای متنوع و دادههای گوگل بفهمید که کدام قسمت از سایت شما ضعیف است و نیاز به بهینه سازی دارد. برای رسیدن به رتبههای بالای Serp، باید همه فاکتورهای مؤثر را در نظر بگیرید؛ از جمله Speed Index.
جمعبندی
در این مقاله دانستیم که Speed Index چیست؛ شاخصی که نشان میدهد بخش اولیه صفحه وبسایت شما (بخشی که بدون اسکرول کردن برای کاربر قابل مشاهده است) چقدر سریع بارگذاری میشود. این شاخص توسط سایت WebPageTest معرفی شده و بعدا توسط GTMetrix و گوگل نیز به کار گرفته شده است. این شاخص میتواند تجربه کاربری را نشان دهد و به شما بگوید که سایت شما چقدر سرعت دارد.
Speed Index مستقیما به معیارهای دیگری مانند First Contentful Paint FCP و Largest Contentful Paint مرتبط است که نشان میدهند که اولین و بزرگترین المانهای صفحه چه زمانی بارگذاری میشوند. این معیارها توسط گوگل به عنوان فاکتورهای مهم در سئو و رتبهبندی سایتها معرفی شدهاند.