پرفورمنس مارکتینگ چیست و چه کاربردی دارد؟ + معرفی انواع پرفرومنس مارکتینگ

نویسنده: دیسان

بازاریابی یکی از بخش‌های جدایی‌ناپذیر در حوزه تجارت و فروش محصولات مختلف است. صنعت بازاریابی از زمان‌های بسیار دور وجود داشته و تا به امروز نیز تغییرات و پیشرفت زیادی داشته است. به گونه‌ای که امروزه علم بازاریابی به یک علم بنیادی تبدیل شده و زیرشاخه‌های متعددی را در بر می‌گیرد. پرفورمنس مارکتینگ یکی از نوین‌ترین روش‌های بازاریابی آنلاین است که در چندین سال اخیر بیشترین میزان کاربرد را در بازار جهانی داشته و همچنین بیشترین تاثیرگذاری را در فرایند فروش محصولات داشته است.

با استفاده از پرفورمنس مارکتینگ صاحبان کسب‌وکارها تنها زمانی هزینه مبلغ را می‌پردازند که نتایج خاص و قابل قبولی نیز از این روش بازاریابی حاصل شود. در حقیقت این نوع از بازاریابی به دلیل داشتن بازدهی و نتایج بسیار مطلوب توانسته توجه بسیاری از صاحبان کسب‌و‌کارها را به خود جلب کند. چنانچه شما هم علاقه دارید درباره این روش بازاریابی و مزیت‌های آن اطلاعات بیشتری کسب کنید با ما تا آخر این مقاله همراه شوید. 

همه چیز درباره پرفورمنس مارکتینگ 
همه چیز درباره پرفورمنس مارکتینگ 

تعریف پرفورمنس مارکتینگ 

در ساده‌ترین تعریف پرفورمنس مارکتینگ نوعی استراتژی تبلیغاتی آنلاین است که تبلیغ‌دهندگان تنها در صورت کسب نتایج مطلوب از تبلیغ هزینه توافق شده را می‌پردازند. این نوع بازاریابی نوین اغلب با نام بازاریابی عملگرا نیز شناخته می‌شود. برای نمونه شما تبلیغ محصولات خود را در قالب کلیک روی یک لینک به شرکت‌های تبلیغ دهنده ارسال می‌کنند تا با روش پرفورمنس مارکتینگ صورت گیرد. در چنین شرایطی بایستی این استراتژی تبلیغاتی نتیجه اثربخشی چون کلیک کاربر و وارد شدن به صفحه مربوطه باشد تا شرکت تبلیغ کننده بتواند از بازخورد تبلیغ استفاده کند. 

یکی از مهم‌ترین دلایل برتری بازاریابی Performane marketing اختیاری است که به سفارش دهنده تبلیغ نیز می‌دهد. به عبارتی در این روش بازاریابی سفارش دهنده تبلیغ می‌تواند بودجه مربوط به تبلیغات خود را تا جایی که برای او تاثیر مثبتی داشته است تنظیم کرده و هزینه آن را پرداخت کند. 

تیم‌ها و گروه‌های مختلف در پرفورمنس مارکتینگ 

در فرایند پرفورمنس مارکتینگ 4 گروه با یکدیگر مشورت و همکاری می‌کنند تا استراتژی این نوع بازاریابی به شکلی موفقیت آمیز اجرا شود. 

سفارش دهندگان تبلیغ 

گروه اول در بازاریابی عملگرا همان تیم سفارش دهندگان است. در واقع سفارش دهندگان تبلیغ با شرکت‌ها یا تیم‌های ارائه دهنده خدمات بازاریابی آنلاین به خصوص روش پرفورمنس مارکتینگ سفارش خود را هماهنگ می‌کنند. 

ناشران 

منظور از ناشران همان تیم‌ها و افرادی است که گروه‌ها و کانال‌های تبلیغ مانند حساب کاربری مخصوص و پربازدید در رسانه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌ها را دارند. به این گروه از پرفورمنس مارکتینگ شرکای تبلیغ نیز گفته می‌شود. 

شبکه‌های ارتباطی 

این گروه در استراتژی پرفورمنس مارکتینگ بین دو گروه قبلی ارتباط موثر ایجاد می‌کند. به عبارتی این تیم‌ها بستری مناسب را برای سفارش دهنده تبلیغ و همچنین ناشران ایجاد می‌کنند تا فرایند تبادل اطلاعات نیز به شکلی دقیق و اصولی صورت گیرد. 

در این مرحله بایستی ناشران بتوانند عملکرد تبلیغ منتشر شده مشتری را بررسی و تحلیل کنند، چراکه فرایند پرداخت هزینه و تعرفه بر اساس این تحلیل‌ها و بررسی‌ها انجام می‌شود. 

تیم‌ها و یا شرکت‌های برون سپار 

این گروه از پرفورمنس مارکتینگ همان گروهی است که تمامی امور مربوط به بازاریابی از طراحی تبلیغات تا اجرای آن را انجام می‌دهند. همکاری با این شرکت‌ها یا تیم‌ها مناسب سفارش دهندگانی است که فرصت یا نیروی انسانی کافی برای طراحی و اجرای بازاریابی عملگرا را ندارند.

چگونگی عملکرد بازاریابی عملگرا 

در پرفورمنس مارکتینگ تمامی سفارش دهندگان تبلیغ باید از پیش میزان اثربخشی و عملکرد مورد نظر تبلیغ خود را مشخص کرده و آن را در یک کانال معین و مناسب قرار دهند. سپس بر اساس میزان عملکردی که از قبل تعیین کرده‌اند هزینه و تعرفه توافق شده را به شرکت تبلیغ دهنده پرداخت می‌کنند. در بازاریابی عملگرا چند روش مختلف برای پرداخت هزینه وجود دارد که در ادامه مهم‌ترین آن‌ها را معرفی می‌کنیم. 

  • هزینه به ازای هر کلیک (CPC): این روش پرداختی به منظور هدایت و افزایش ترافیک سایت انجام می‌شود. 
  • هزینه به ازای نمایش (CPM): منظور از CPM همان پرداخت به ازای هر 1000 بازدید از محتوای ویدئویی تبلیغی است. برای نمونه اگر 25 هزار نفر تبلیغ سفارش دهنده را مشاهده کنند نرخ پایه سفارش دهنده نیز 25 برابر افزایش پیدا می‌کند. 
  • هزینه به ازای هر سرنخ (CPL): در این روش پرداختی به ازای هر سرنخ مانند ثبت نام در سایت یا وبینار، درج ایمیل و شماره تلفن و… هزینه پرداخت می‌شود. 
  • هزینه به ازای هر اقدام (CTA): از این روش پرداختی اغلب برای افزایش ROI نیز استفاده می‌شود. 
چگونگی عملکرد پرفورمنس مارکتینگ 
چگونگی عملکرد پرفورمنس مارکتینگ 

چگونگی بررسی میزان عملکرد و تاثیرگذاری پرفورمنس مارکتینگ 

در حالت کلی هدف اصلی از پیاده سازی استراتژی پرفورمنس مارکتینگ برانگیختن مخاطب برای انجام یک کار مانند کلیک روی لینک و… است. اما مهم‌ترین سوالی که پیش می‌آید این است که تعداد دفعات موثر در این روش بازاریابی چگونه محاسبه و تعیین می‌شود؟ 

در پاسخ به این سوال باید گفت که در بازاریابی عملگرا به شاخص بازگشت به ازای سرمایه یا همان ROI نیز توجه بسیار زیادی می‌شود، چراکه این شاخص یکی از مهم‌ترین شاخص‌ها در این روش بازاریابی است. شاخص بازگشت به ازای سرمایه نشان دهنده تعداد تمام واکنش‌های مخاطبین و همچنین مقایسه آن‌ها با شاخص هدف است. با انجام این مقایسه میزان موفقیت و عملکرد پرفورمنس مارکتینگ نیز تعیین می‌شود.  

برای نمونه اگر هدف از پیش تعیین شده یک شرکت سفارش دهنده تبلیغ برای بازاریابی عملگرا حدود 1000 کلیک موفق باشد، اگر در اثر انجام این تبلیغ به روش پرفورمنس میزان کلیک موفق 500 عدد باشد نشان دهنده این است که این استراتژی تنها به نیمی از هدف از پیش تعیین شده رسیده است. 

افزون بر شاخص بازگشت به ازای سرمایه ROI، زیرشاخص‌های دیگری چون هزینه به ازای هر کلیک، هزینه به ازای هر هزار بازدید و ارزش طول عمر مشتری (LTV)، نرخ کلیک و شاخص تبدیل در فرایند پرفورمنس مارکتینگ مورد بررسی و تحلیل قرار می‌گیرند. 

شاخص ارزش طول عمر مشتری (LTV) 

ارزش طول عمر مشتری یکی دیگر از مهم‌ترین شاخص‌ها در پرفورمنس مارکتینگ است. در شاخص LTV عمر ارتباط بین مشتری و شرکت ارائه دهنده محصولات و خدمات بررسی می‌شود. با استفاده از تعیین میزان طول عمر حضور مشتری می‌توان میزان درآمدی که هر مشتری برای شرکت سفارش دهنده تبلیغ دهنده دارد را تخمین کرد.

شاخص تبدیل 

در بازاریابی عملگرا شرکت تبلیغ کننده و تیم تحلیلگر آن رفتار هر مشتری را بعد از کلیک روی لینک تبلیغاتی نیز بررسی می‌کند. به فرایند دنبال کردن مشتری در پروسه دعوت به اقدام و حتی بعد از آن در پرفورمنس مارکتینگ شاخص تبدیل گفته می‌شود. 

هر چقدر شاخص تبدیل یعنی تبدیل مخاطب به مشتری بیشتر باشد به همان اندازه بازاریابی پرفورمنس نیز نتیجه و اثربخشی بهتری خواهد داشت. 

نرخ کلیک 

شاخص نرخ کلیک با تقسیم تعداد کل کلیک‌های صورت گرفته روی لینک تبلیغ بر تعداد کل بازدیدها از تبلیغ حاصل می‌شود. با استفاده از این شاخص می‌توانید از میزان موفقیت و اثربخشی استراتژی پرفورمنس مارکتینگ خود مطلع شوید.

انواع پرفورمنس مارکتینگ (کانال‌های مختلف بازاریابی عملگرا)

پرفورمنس مارکتینگ خود در انواع مختلفی در بستر شبکه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌ها صورت می‌گیرد. در ادامه 5 مورد از انواع پرفورمنس مارکتینگ را معرفی می‌کنیم. 

تبلیغات همسان (Native)

استفاده از تبلیغات همسان یا همان نیتیو به شما این امکان را می‌دهد تا از میزان مشاهده و بازخورد محتوا و نرخ کلیک تبلیغ خود مطلع شوید. این نوع از پرفورمنس مارکتینگ برای کسب‌وکارهایی که هدف برندسازی در بستر وب‌سایت‌ها هستند بسیار مناسب است. 

بازاریابی محتوا

بازاریابی محتوا یکی از پرکاربردترین و تاثیرگذارترین انواع پرفورمنس مارکتینگ است. این روش بازاریابی عملگرا حدود 62 درصد کمتر از بازاریابی خارجی هزینه دارد، اما در عین حال سه برابر بیشتر سرنخ ایجاد می‌کند. بازاریابی محتوایی شامل مواردی چون پست‌های بلاگ، مطالعات و مطالب علمی و کتاب‌های الکترونیک می‌شود.

بازاریابی محتوا 
بازاریابی محتوا 

تبلیغات بنری 

بی‌شک شما هم هر بار بعد از ورود به فضای مجازی و پلتفرم‌های مختلف آن با بنرهای تبلیغاتی بسیاری روبه‌رو می‌شوید. این بنرها در اسلایدرها، هدرها، فوترها و حتی بین خبرها و مقالات آموزشی و علمی مختلف دیده می‌شوند. البته این نوع از پرفورمنس مارکتینگ در حال حاضر جذابیت و بازخورد چندانی ندارد. 

بازاریابی موتورهای جستجو (SEM) 

یکی دیگر از بهترین انواع پرفورمنس مارکتینگ برای تقویت برند کسب‌وکارها بازاریابی موتورهای جستجو است. در واقع انجام بازاریابی در بستر موتورهای جستجو بسیار فراتر و گسترده‌تر از سایر پلتفرم‌های فضای مجازی است. اما این روش از بازاریابی عملگرا سختی‌های مربوط به خود را دارد. روش هزینه به ازای هر کلیک یکی از محبوب‌ترین روش‌های بازاریابی است که در بستر موتورهای جستجو انجام می‌شود. این نوع بازاریابی بیشترین نرخ بازگشت سرمایه را دارد. 

سوشال مدیا 

رسانه‌های اجتماعی محبوب همچون فیسبوک، اینستاگرام، توییتر، لینکدین و… بهترین بستر برای تبلیغ محصولات و خدمات کسب‌وکارها است. فرایند پرفورمنس مارکتینگ در بستر شبکه‌های اجتماعی عمدتا توسط اینفلوئنسرها و پیج‌هایی که بیشترین تعداد فالوور را دارند انجام می‌شود. 

مزایای پرفورمنس مارکتینگ برای کسب وکارها و فروش محصولات 

پرفورمنس مارکتینگ یکی از بهترین، کم‌هزینه‌ترین و موثرترین استراتژی‌های بازاریابی آنلاین است. در حقیقت این نوع بازاریابی به کسب‌وکارهای مختلف کمک می‌کند تا با صرف هزینه‌های کمتری به اهداف از پیش تعیین شده خود برسند. البته مزایای بازاریابی عملگرا تنها به موارد فوق ختم نمی‌شود، در ادامه سایر مزایای این روش بازاریابی را معرفی می‌کنیم. 

جذب مخاطبینی که دسترسی به آن‌ها سخت است

یکی از مهم‌ترین مزایای پرفورمنس مارکتینگ جذب مخاطبینی است که دسترسی به آن‌ها برای صاحبان کسب‌وکارها دشوار و هزینه‌بر است. در استراتژی پرفورمنس مارکتینگ از کانال‌های مختلفی برای نمایش و نشر تبلیغات استفاده می‌شود تا حداکثر میزان پراکندگی و نشر دهی در تبلیغ به وجود آمده و دسترسی به تمامی مخاطبین بازار هدف فراهم شود. 

تجزیه و تحلیل دقیق و آسان داده‌ها 

همان طور که در مطالب بالا گفته شد پرفورمنس مارکتینگ بر شاخص‌هایی چون کلیک، بازدید، سرنخ و میزان فروش متمرکز است، به همین دلیل شما در این استراتژی بازاریابی به راحتی می‌توانید تمامی این معیارها را هدف‌گذاری کرده و سپس اندازه‌گیری کنید. بازاریابی عملگرا به صورت صد د صد قابل اندازه‌گیری بوده و می‌تواند آمار و ارقام دقیقی در مورد نتایج خود نشان دهد. 

مراحل پرفورمنس مارکتینگ 

یکی از مهم‌ترین مراحل پرفورمنس مارکتینگ تعیین هدف (هدف‌گذاری) است. در واقع این مرحله در تمامی استراتژی‌های بازاریابی اساسی و مهم است. در ادامه مراحل بعد از هدف گذاری در پرفورمنس مارکتینگ را معرفی می‌کنیم:

  • انتخاب کانال‌های مناسب با اهداف از پیش تعیین شده 
  • تولید محتوا 
  • بهینه‌سازی مداوم کمپین بازاریابی 
  • ارزیابی و تحلیل نتایج و عملکرد بازاریابی عملگرا 

در مرحله بهینه‌سازی مداوم کمپین و همچنین ارزیابی و تحلیل نتایج از ابزارهای مخصوصی استفاده می‌شود، این نوع ابزارها قدرت آنالیز و استخراج دیتا را دارند. 

مراحل پرفورمنس مارکتینگ 
مراحل پرفورمنس مارکتینگ 

نکات بسیار مهم در پرفورمنس مارکتینگ که باید آن‌ها را رعایت کنید 

پرفورمنس مارکتینگ بنا بر ویژگی پرداخت به ازای نتیجه و عملکرد توانسته توجه بسیاری از صاحبان کسب وکارها را به خود جلب کند. اما در این میان برخی از شرکت‌ها نیز وجود دارند که با هدف سو استفاده و کلاهبردای از سفارش دهندگان تبلیغ از این طریق وارد عمل می‌شوند. بنا بر این باید در انتخاب شرکت تبلیغ کننده خود دقت زیادی داشته باشید. 

یکی از اصلی‌ترین دلایل موفقیت شرکت‌ها و کسب‌و‌کارهای مختلف در پرفورمنس مارکتینگ انجام آزمون و خطاهای مداوم و مستمر است. در حقیقت در استراتژی بازاریابی عملگرا شما باید دائما روش‌های مختلفی را امتحان کنید تا بتوانید در نهایت از یک روش بیشترین نتیجه‌گیری و بازدهی را داشته باشید. 

افزون بر موارد فوق در انتخاب کانال بازاریابی خود دقت کنید، چراکه با وجود مناسب بودن استراتژی بازاریابی چنانچه کانال بازاریابی نامناسب باشد نتیجه چندان مطلوب نخواهد بود. تمامی نکاتی که در مطالب فوق معرفی کردیم بایستی توسط شرکت‌ ارائه دهنده خدمات بازاریابی به خوبی رعایت شود.

آژانس دیجیتال مارکتینگ دیسان از جمله معتبرترین و مطرح‌ترین شرکت‌های ارائه دهنده خدمات مربوط به انواع پرفورمنس مارکتینگ است. این شرکت خدماتی با تکیه بر نیروی متخصص و مجرب خود قادر به ارائه بهترین خدمات در زمینه بازاریابی آنلاین است. 

سخن پایانی 

ما در این مقاله سعی کردیم در مورد پرفورمنس مارکتینگ یکی از جدیدترین و در عین حال موثرترین استراتژی‌های بازاریابی آنلاین توضیحات کاملی را ارائه کنیم. بر اساس مطالب بالا می‌توان به این نتیجه رسید که بازاریابی عملگرا در حال حاضر بهترین، کم‌هزینه‌ترین و موثرترین روش بازاریابی دیجیتال است. استفاده از این روش بازاریابی آنلاین برای تمامی کسب‌وکارها از جمله کسب‌وکارهایی که قصد برندسازی دارند بسیار مناسب است. 

خانهنمونه کارهاتماس