امروزه به دلیل ایجاد فضای رقابتی بسیار شدید در عرصه تجارت و فروش بسیاری از کسبوکارها در تلاشاند تا با بهرهگیری از تاکتیکهای بازاریابی موثر حضوری پرشور و بهتر از رقبای خود داشته باشند. یکی از بهترین تکنیکهایی که اخیرا کسبوکارهای موفق از آن بهره میبرند بازاریابی چابک است.
بازاریابی Agile بهترین استراتژی دیجیتال مارکتینگ برای سرعت بخشیدن به روند رشد و پیشرفت کسبوکارها است. در ادامه این مطلب در مورد استراتژی بازاریابی چابک و نحوه پیادهسازی و همچنین مزایای بهرهگیری از آن اطلاعات و دانستنیهای جالبی را در اختیار شما قرار میدهیم.
بازاریابی چابک چیست؟

بازاریابی چابک پیست؟ پرسشی که ممکن است برای هر دیجیتال مارکتر و بازاریاب حرفهای امروزی پیش بیاید. در سادهترین تعریف میتوان گفت منظور از بازاریابی چابک آن دسته از روشهای مدیریتی است که با استفاده از آنها هر پروژه به بخشهای کوچک و مشخصی تقسیم میشوند. هدف از تقسیمبندی پروژهها اثربخشی بیشتر و تسهیل فرایند اجرای پروژه و تشخیص بهتر نواقص و مشکلات در هر بخش است.
به بیانی دیگر هدف بازاریابی چابک افزایش سرعت پیشبرد اهداف، صرفه جویی در زمان و کاهش هزینههای مربوطه است. همچنین تیمهایی که از این استراتژی بهره میگیرند به راحتی میتوانند پروژههای غیر ارزشمند را از پروژههای ارزشمند را از غیر ارزشمند تشخیص دهند.
بازاریابی اجایل یعنی استفاده از دیتاها و اطلاعات به دست آمده از گوگل آنالیتیکس به منظور تشخیص نقاط ضعف و قوت و همچنین فرصتهای پیش رو است.
نحوه عملکرد بازاریابی چابک
رسالت اصلی بازاریابی چابک در واقع تقسیم کردن یک پروژه بزرگ و طولانی به چندین بخش جزئی با شفافیت بالا است. با تکنیک تقسیمبندی کارهای بزرگ به کارهای کوچک همواره بهترین نتایج حاصل شدهاند. این آزمایش در دنیای برنامهنویسی نیز اجرا شد و نتایج موثر بسیاری داشت (همان مدیریت چابک). به همین دلیل از آن زمان به بعد بازاریابان استراتژی بازاریابی چابک را ایجاد کردند.
آشنایی با تاریخچه غنی بازاریابی چابک
در مورخه 11 ژوئن سال 2011، جمعی از اساتید بازاریابی آن زمان با هدف تدوین سندت آینده بازاریابی دنیا با هم میز گردی را تشکیل دادند. البته این جلسه به مدت 2 روز طول کشید. اما طی این جلسه مفهوم جدیدی به نام بازاریابی چابک ایجاد شد. هدف اصلی این اساتید بازاریابی در آن زمان ایجاد یک درک مشترک و عمیق از ارزشها و همچنین شفافسازی مسیر آینده بازاریابی بود. در نهایت با همفکری این اساتید تاریخچه بازاریابی چابک شکل و گرفت و از آن زمان تا به اکنون به پرکاربردترین استراتژی بازاریابی تبدیل شد!
معرفی اصول بازاریابی چابک
زمانی که بحث از بازاریابی چابک میشود، بیشک در ذهن تمام افراد از اصول و قواعد این استراتژی علامت سوال ایجاد میشود. مهمترین اصول Agile Marketimg عبارت است از:
- کسب رضایت مشتری به وسیله تحویل پروژه در بازه زمانی زودتر از تاریخ مقرر شده
- ایجاد همکاری مستمر و سازمان یافته بین کسبوکار، مخاطبان و تیم
- اجرا کردن جلسات مختلف به منظور ارائه راهکارهای جدید برای جلب رضایت مشتریان و توسعه سازمان
- ایجاد ارتباط مستقیم با مخاطبان بازار هدف به منظور تعامل سازنده
- امکان ایجاد تغییرات مورد نیاز در هر زمان حتی در مراحل پایانی پروژهها

مهمترین مزایای استفاده از بازاریابی چابک در کسبوکارها
همان گونه که در مطالب بالا گفته شد، منظور از بازاریابی چابک همان اقدامات موثر مربوط به تولید محتوا و تبلیغات آنلاین است. یکی از بزرگترین مزایای بهکارگیری استراتژی بازاریابی چابک افزایش دقت و تمرکز هر یک از اعضای تیم روی کارها و مسئولیتهای خود است.
- امکان انجام آزمون و خطای بیشتر به دلیل سرعت بالای این استراتژی
- گروهبندی منظم و دقیقا افراد به جهت افزایش تمرکز روی مسئولیتها
- افزایش تمرکز سازمان روی مشتریان خود و نیازهای آنها
رشد پیوسته
استفاده از این استراتژی قدرتمند باعث میشود تا میزان کارایی اعضای تیم و همچنین بخشهای مختلف سازمان بهینهسازی شده و در نهایت نتایجی بهتر حاصل شود.
استراتژی بازاریابی چابک چگونه اجرا میشود؟
اگر شما هم قصد دارید در مدت زمان کمی به بهترین نتایج و دستاوردها از رشد سازمان خود برسید باید استراتژی Agile marketing را به بهترین شکل ممکن اجرا و پیادهسازی کنید. در ادامه هر یک از مراحل استراتژی این بازاریابی را شرح میدهیم.
مرحله اول: تیم سازی
در اولین مرحله از اجرای استراتژی Agile Marketing باید تیم خود را بسازید. البته باید هر یک از اعضای این تیم مهارتهای لازم را داشته باشند. بعد از تیم سازی حال نوبت آن است تا آموزشهای لازم ایجل مارکتینگ را به اعضای تیم بدهید.
مرحله دوم: آماده کردن داستان مشتری
بعد از تیم سازی در بازاریابی چابک، نوبت نوشتن داستان مشتری (User Story) است. بعد از تیم سازی در این استراتژی نوبت نوشتن داستان مشتری (User Story) است. منظور از داستان مشتری دقیقا لیست کردن خواستهها و نیازهای مخاطبان و مشتریان بازار هدف است.
برای نمونه برای انجام این کار میتوانید از اعضای تیم خود کمک بگیرید؛ از آنها بخواهید تا انتظارات خودشان از محصول یا محصولات شما را به صورت لیستوار بنویسند. در نهایت کلیه این خواستهها را جمع کنید و یک هدف شاخص و مرکزی از بازاریابی و تولید محصول را بیابید.
مرحله سوم: طراحی و اجرای اسپرینت
منظور از اسپرینت همان مدت زمان مشخصی است که افراد حاضر در تیم باید در آن بازه مرحله یا مراحلی از پروژه را به اتمام برسانند. در این مرحله ابزاری به نام تخته کانبان کمک بسیار زیادی به افزایش سرعت و بهبود عملکرد اعضای تیم خواهد کرد.
به عبارتی اسپرینت همان ددلاین هست که باید در هر مرحله و بخشی از پروژه در نظر گرفته شود. برای نمونه شما به عنوان مسئول تیم میتوانید در حوزه تولید محتوا یک اسپرینت یا ددلاین مشخص برای اعضای تیم تعیین کنید. تا پیش از اتمام این مهلت زمانی کار خود را انجام دهند. بعد از اتمام کارها، اعضا باید محتوای خود را در بخش کارهای انجام شده کانبان درج کنند.
مرحله چهارم: استفاده از اسکرام
اسپرینتها یا همان ددلاینهایی که تعیین میشوند باید توسط ابزاری به نام اسکرام (Scrum) مدیریت شوند. هدف از به کار گیری اسکرامها بخشبندی پروژه و نظم دادن به آن است تا در نهایت سرعت و کیفیت کارها افزایش یابد. با استفاده از اسکرامها میتوان بین اعضای تیم هماهنگی عمیقی ایجاد کرده و هر یک از کار دیگری باخبر شوند تا کلیه کارها با نظم و ترتیب مشخصی انجام شود.
مرحله پنجم: آنالیز و تحلیل دقیق پروژه
اسپرینتهای تعیین شده بایستی به صورت مداوم و منظم مورد بررسی قرار گیرند. به بیانی دقیقتر باید اسپرینتها به صورت روزانه و در جلسات سریع و کوتاه 15 دقیقهای آنالیز و بررسی شوند تا نتایج پیشرفت یا عدم پیشرفت پروژه به خوبی مشخص شود.
صفر تا صد بازاریابی چابک با دیسان
آژانس مارکتینگ دیسان با بیش از 2 دهه سابقه تلاش و کوشش توانسته امروز به یکی از بهترین مجموعههای خدمات دیجیتال برندینگ و مارکتینگ در ایران تبدیل شود. این مجموعه با بهرهگیری از متخصصان کاربلد در هر حوزه مربوط به برندینگ و بازاریابی بهترین عملکرد و نتایج را برای بسیاری از کسبوکارها به ارمغان بیاورد. اگر شما هم میخواهید از تاثیرات بازاریابی چابک در رشد و توسعه سازمان خود شگفت زده شوید کافی است تا از شروع تا پایان این کار را به دیسان بسپارید!
کلام آخر
در این مقاله به شکل کامل به معرفی Agile marketing و توضیح در مورد تاثیر این روش بر بازاریابی پرداختیم. اجرای صحیح و اثربخش این استراتژی نیازمند مهارت و تخصص خاص است. با بهرهگیری از این تکنیک بازاریابی میتوان در زمانی کمتر به شکلی موثر به نقاط قوت و ضعف سازمان پی برده و در راستای بهبود نقاط ضعف آزمون و خطاهای مختلفی را انجام داد. برای کسب نتایج بهتر از استراتژیهای بازاریابی، توصیه میشود حتما با مشاورین بازاریابی و آژانسهای برندینگ و بازاریابی مانند آژانس برندینگ دیسان در تماس باشید.