زندگی در عصر دیجیتال، ما را به جایی رسانده که همهی شرکتها کسبوکار خود را دیجیتالی میکنند. شما نیز برای اینکه در رأس بازار رقابت باشید باید سر از کار فاکتورهای مهم رتبهبندی گوگل در بیاورید.
همانطور که میدانید؛ سئو مخفف عبارت Search Engine Optimization است و همه برای کسب رتبه بهتر در صفحه نتایج گوگل تلاش میکنند.
در این مطلب، میخواهیم به 11 مورد از مهمترین فاکتورهای گوگل بپردازیم که برای کسب جایگاه بهتر در رتبهبندی گوگل به آنها نیاز دارید. اگر بتوانید همهی 11 فاکتور را به کار بگیرید، احتمال نمایش وبسایت شما در صفحه اول نتایج گوگل بسیار زیاد است.

- سرعت
وقتی صحبت از فاکتورهای رتبهبندی گوگل میشود، یکی از مواردی که ممکن است در اولویت قرار نگیرد، سرعت وبسایت است!
در واقع، زمانی که چیزی را در گوگل جستجو میکنیم، میخواهیم در سریعترین زمان ممکن به نتیجه برسیم. در این لحظه اگر روی لینک یک وبسایت کلیک کنیم و بارگذاری آن صفحه بیش از حد طول بکشد، منتظر آن نخواهیم ماند و آن صفحه را میبندیم تا به وبسایت دیگری برویم.
در همین رابطه، تحقیقات گوگل در سال 2018 نشان میدهد؛ 53 درصد از مردم هنگام جستجوی یک مطلب از طریق تلفن همراه خود، سایتی را ترک میکنند که بارگذاری آن بیش از 3 ثانیه طول میکشد.
اگر میخواهید بدانید سرعت وبسایت شما چقدر است، میتوانید از ابزاری مانند «Google Page insights» استفاده کنید که استفاده از آن رایگان است.
- نرخ پرش
نرخ پرش به تعداد افرادی اطلاق میشود که روی یک وبسایت کلیک میکنند اما پس از مشاهده تنها یک صفحه، آن را ترک میکنند. اگر سایت شما دارای نرخ پرش پایین باشد، نرخ سئو بالاتری خواهد داشت.
برای کاهش نرخ پرش، باید همان چیزی را که بازدیدکننده به خاطر آن وارد وبسایت شما شده ارائه دهید و در عین حال کیفیت خوبی هم باید داشته باشد، در غیر این صورت وبسایتهای دیگری هستند که میتوانند بازدیدکنندهی شما را به سمت خود بکشانند.
- سئوی مبتنی بر موبایل
آیا میدانستید بر اساس دادههای جمعآوری شده توسط StatCounter، حدود 52 درصد از جستجوهای گوگل از طریق تلفن همراه انجام میشود؟ حداقل نیمی از افرادی که کاربر گوگل هستند جستجوهای خود را از طریق تلفن همراه انجام میدهند.
روزهایی که تمام جستجوهای ما با پشت میز کامپیوتر نشستن انجام میشد، گذشته است. گوگل کروم و سایر مرورگرهای پرکاربرد روی تلفن همراه نصب هستند. به همین دلیل، برای سرویسدهی بهتر به این کاربران، گوگل هنگام سازماندهی رتبهبندی سئو، وبسایتهایی که منطبق با نمایشگر موبایل هستند را اولویت قرار میدهد.
حتی اگر نسخه دسکتاپ وبسایت شما بیعیب و نقص باشد، باید مطمئن شوید که یک طراحی وب مناسب برای موبایل هم دارید. با انجام این کار، نه تنها از لحاظ سئو جایگاه خوبی به دست میآورید، بلکه یک تجربه خوشایند را برای بازدیدکنندگان خود که از تلفن همراه استفاده میکنند رقم میزنید.
نمیتوان انکار کرد که سئوی موبایل بخش بزرگی از سئو گوگل است. پس، اگر میخواهید بدانید که وبسایت شما چقدر منطبق با نمایشگر تلفنهای همراه است، از ابزار « Google’s Mobile Friendly Test» استفاده کنید.
- لینکهای داخلی
یکی دیگر از عوامل مهم در رتبهبندی گوگل، کارایی لینکهای داخلی در وبسایتها است.
- لینکهای داخلی چیست؟
لینکهای داخلی (Internal Links) به لینکهایی در وبسایت اشاره دارد که خواننده را به صفحات دیگری از وبسایت شما میبرد. اما فکر نکنید که فقط گذاشتن لینکهای داخلی اینجا و آنجای وبسایت میتواند شما را در رتبهبندی گوگل جلو بیندازد. بلکه باید مطمئن شوید که همه لینکهای داخلی شما سازماندهیشده و به خوبی به یکدیگر مرتبط شدهاند.
- نحوه استفاده از لینکهای داخلی
بهترین راه برای انجام این کار، سازماندهی آنها بر اساس موضوعات مختلف است. میتوانید یک مقاله ستونی درست کنید که از طریق آن به مقالات خوشهای لینک میشوند.
برای مثال، فرض کنید یک وبلاگ در مورد تغذیهی سالم و تناسب اندام دارید. ممکن است یک مقاله ستونی در مورد 3 نوع مواد غذایی (میوهها، سبزیها و گوشتها) که باید روزانه مصرف شود، داشته باشید. سپس 9 مقالهی خوشهای در مورد هر کدام از مواد غذایی که در مقالهی اصلی از آنها نام برده شده بنویسید.
اگر مردم ظاهر طراحی وبسایت شما را دوست داشته باشند، به احتمال زیاد روی این لینکها کلیک میکنند زیرا میخواهند بیشتر یاد بگیرند.
- کلمات کلیدی

یکی از شناختهشده ترین جنبههای رتبهبندی جستجوی گوگل، کلمات کلیدی (Keywords) است.
- کلمات کلیدی چیست؟
کلمات کلیدی (Keywords) کلمات و عباراتی هستند که افراد تمایل دارند در مرورگر خود تایپ کنند. اگر وبسایت شما تعداد زیادی از این موارد را داشته باشد، به احتمال زیاد الگوریتمهای گوگل آن را به عنوان وبسایتی که حاوی اطلاعات پر جستجو و پر طرفدار است، شناسایی میکند.
برای پیدا کردن کلمات کلیدی میتوانید از ابزارهایی مانند WordTracker یا Google Keyword Finder (که برای استفاده از آن به یک حساب Google نیاز دارید) استفاده کنید.
- بمباران کلمات کلیدی (Keyword Stuffing)
زمانی که در حال بهینهسازی هستید، باید از اشتباهی که معمولاً تازهکارهای سئو مرتکب میشوند اجتناب کنید و آن کیورد استافینگ یا بمباران کلمات کلیدی است.
بمباران کلمات کلیدی زمانی است که شما تعداد زیادی از کلمات کلیدی را کنار هم قرار میدهید و به طرز وحشتناکی محتوای شما حالت عادی خود را از دست میدهد و خواننده کلافه از اینکه چه محتوای بی سر و تهی را دارد میخواند، از صفحه وبسایت شما خارج میشود. راه حل خوب و در عین تأثیرگذار روی سئو این است که کلمات کلیدی خود را به گونهای در محتوا قرار دهید که جریان محتوا از مسیر خود خارج نشود.
اگر تعجب میکنید که کلمات کلیدی چقدر میتوانند برای بازاریابی آنلاین گوگل مهم باشند، اجازه دهید یک واقعیت جالب را به شما بگویم.
در یک نظرسنجی، که توسط Directive انجام شد، 78٪ از بازاریابان گفتند که استفاده از کلمات کلیدی یک روش بسیار تأثیرگذار برای جذب ترافیک جدید است.
- عناوین و سر فصلهای (Titles and headers)
اگر میخواهید با استفاده از کلمات کلیدی در رتبهبندی گوگل جایگاه بهتری داشته باشید، از آن کلمات در متن خود استفاده کنید، اما مهمتر از همهی اینها، استفاده از کلمات کلیدی در عناوین و سرفصلهای مقالاتتان است.
الگوریتمهای گوگل متوجه میشوند که کلمات کلیدی در عناوین و سرفصلهای مقاله شما هستند و به کل مقاله به عنوان محتوایی نگاه میکند که برای بسیاری از افراد باارزش است.
در واقع، قرار دادن کلمات کلیدی در عنوان مقاله یکی از بهترین تکنیکهای بازاریابی دیجیتال است که میتوانید استفاده کنید. بهترین کار این است که قویترین عبارت یا کلمات جستجوی SEO خود را در عنوان مقاله قرار دهید و همچنین آن را چندین بار در طول مقاله تکرار کنید.
- توضیحات متا
متا (meta) کلمهای است که میتواند افراد زیادی را گیج کند (به دلیل اینکه اسم شرکت فیسبوک به متا تغییر پیدا کرده است). اما وقتی نوبت به توضیحات متا (meta-descriptions) میرسد، در واقع چیزی نیست که لازم باشد در مورد آن خیلی گیج شوید.
- توضیح متا چیست؟
« توضیح متا» یک وبسایت، توضیحی است که هنگام نمایش در نتایج جستجوی گوگل در زیر هر عنوان مقاله قرار میگیرد. هدف از این توضیحات این است که به مردم نشان دهید مقاله در مورد چیست و چرا باید روی وبسایت شما کلیک کنند و نه سایر وبسایتهایی که بالاتر یا پایین تر از وب سایت شما هستند.
هنگام نوشتن این توضیحات، باید مطمئن شوید که حاوی همه چیزهایی است که آنها میخواهند بدانند و یک دعوت به انجام کاری (CTA) یا یک “قلاب” خوب دارد.
اگر در توضیحات متا، اطلاعات کافی وجود نداشته باشد (یا خیلی کوتاه باشد)، ممکن است افراد آنچه را که به دنبال آن هستند را پیدا نکنند و به جای آن به سراغ یک وبسایتی بروند که تمام خواستههای آنها را برآورده کند. اما اگر توضیحات متا خیلی طولانی باشد، بازدیدکننده برای پیدا کردن جواب سؤالشان گیج میشوند و ممکن است در نهایت چیزی دستگیرشان نشود. در مجموع، توضیحات متا را روشن، شفاف و مختصر بیان کنید تا درعینحال که پاسخی کوتاه به بازدیدکننده میدهد، او را به سمت خواندن توضیحات بیشتر در متن اصلی مقاله هدایت کند.

- متن تصویر
تصاویر میتوانند به یک مقاله کمک کنند تا حس زنده بودن و انتقال مستقیم و شفاف یک مطلب را به مخاطب بدهد. بیشتر مردم به سمت عکسهای زیبا جذب میشوند و اگر تصاویری وجود نداشته باشند که بتوانند به آنها نگاه کنند، نمیخواهند تمام وقت خود را صرف خواندن کنند.
هنگامی که تصاویر را به وبسایت خود اضافه میکنید، متن تصویر تأثیر زیادی بر SEO دارد. وقتی میگویم «متن تصویر»، درباره نوشتههای روی عکس صحبت نمیکنم، بلکه منظور نام فایلهای تصویری است.
هنگامی که تصاویر را به وبسایت خود اضافه میکنید، مطمئن شوید که نام آنها به خواننده نشان میدهد که دربارهی چه چیزی هستند و ترجیحاً از کلمات کلیدی در نامگذاریشان استفاده کنید.
چندین دلیل وجود دارد که چرا متن تصویر میتواند در رتبهبندی گوگل تأثیرگذار باشد:
الف) افراد کم بینا
افراد کم بینا به احتمال زیاد نرمافزاری دارند که نام یک تصویر را به آنها میگوید. این نرمافزارها میتوانند در مورد تصویر the_most_important_Google_factors.JPEG بگویند که برای مهمترین فاکتورهای گوگل است اما تصویر httfhow65hk8.JPEG هیچ اطلاعاتی به آنها نمیدهد.
ب) کامپیوترهای کند
اگر رایانه شخصی بازدیدکننده کند باشد و وبسایت شما به درستی بارگیری نمیشود، موتورهای جستجو عنوان تصاویر به کار رفته در محتوا را تشخیص میدهند و آن را در میان صفحه نتایج جستجو به نمایش میگذارند.
ج) سئو
هنگامی که از اصطلاحات سئو برای نامگذاری تصاویر خود استفاده میکنید، سیستم رتبهبندی گوگل به وبسایت شما بهتر نگاه میکند.
همچنین، وقتی کسبوکار شما بیشتر B2C است تا B2B، متن تصویر اهمیت بیشتری دارد. طبق گفتههای Social Media Examiner، بازاریابان B2C بیشتر از بازاریابان B2B معتقد هستند که محتوای بصری مهمترین نوع محتوای امروزی است.
- URL
دقت داشته باشید که فقط محتوای مقالهی شما مهم نیست، بلکه تمام اجزای وبسایت مهم است و بخشی از وبسایت شما با URL کامل میشود. در مورد URL به دو نکته توجه کنید:
الف) آن را کوتاه نگه دارید
اجازه بدهید یک سؤال از شما بپرسم، ترجیح میدهید از کدام وبسایت زیر بازدید کنید؟
- Avideh.com/blog/what_is_advertising
- Avideh.com/blog/advertising68765990658
وبسایتهایی با URL بهینهسازی شده احتمال بیشتری وجود دارد که روی آنها کلیک شود، زیرا مردم میتوانند فوراً بفهمند محتوای صفحه درباره چیست. همچنین توسط گوگل بهتر دیده خواهد شد زیرا فرض میکند آن وبسایت و محتوایش حرفهای تر است.
ب) کلمات کلیدی
اگر بتوانید کلمه کلیدی مورد نظر خود را در URL قرار دهید، باعث میشود گوگل فکر کند که این دقیقاً همان چیزی است که مردم به دنبال آن هستند.
برای اینکه بفهمید URL شما چقدر باید باشد، میانگین طول URL های رتبهبندی شده در 10 رتبه اول 37 کاراکتر است.
10)خوب بنویس
من متنفرم از آن دسته وبلاگ نویسانی باشم که همیشه چیزهای بدیهی را بیان میکنند، اما این کار را انجام میدهم! زیرا در بیشتر مواقع، چیزی که مهمتر است، واضح تر نیز هست (و درعینحال بدیهی).
برای خوب نوشتن باید چند نکته را مد نظر قرار دهید:
الف) اصول صحیح نگارش را به خاطر بسپارید
اطمینان حاصل کنید که آنچه مینویسید کیفیت خوبی دارد. شما تقریباً 12 سال از عمر خود را صرف خواندن و نوشتن در مدرسه نکردهاید که الآن تمام آن مهارتها را از یاد ببرید. همچنین، از نشان دادن مهارتهای نوشتاری خود خجالت نکشید. شاید بعضی مواقع لازم باشد خارج از چارچوب و با خلاقیت خودتان دست به قلم شوید.
هرچه بهتر بتوانید بنویسید، احتمال بیشتری وجود دارد که افراد از وبسایت شما بازدید کنند.
ب) کارهای قدیمی خود را بهروز کنید
هرگز از نوشتن مقاله نترسید. هر کسی که تا به حال به روندهای Google نگاه کرده باشد میتواند به شما بگوید اصطلاحاتی که زمانی محبوب بودند دیگر استفاده نمیشوند. اگر مقالهای دارید که قبلاً ترافیک زیادی دریافت میکرد اما دیگر این قابلیت را ندارد، بهترین کار این است که مقاله را با استفاده از کلمات کلیدی بهروز شده بازنویسی کنید.
به عنوان مثال، ممکن است مقالهای درباره «10 فیلم برتر سال 2019» نوشته باشید. در سال ۲۰۲3، میتوانید این مقاله را با عنوان «بهترین فیلمهای سه سال گذشته برای تماشا در تعطیلات آخر هفته» بازنویسی کنید.
اگر مردم آن زمان آن را دوست داشتند، احتمال زیادی وجود دارد که هنوز هم آن را دوست داشته باشند.
- بک لینک (Backlink)
بک لینک چیست؟ این اصطلاحی است که تعداد کمی از افراد خارج از سئو آن را میدانند، اما داشتن آن میتواند جریان ترافیک شما را تا حد زیادی افزایش دهد.
بک لینک زمانی است که وبسایتهای دیگر به وبسایت شما لینک دهند.
به عنوان مثال، اگر در مورد نحوه تمیز کردن آشپزخانه خود نوشتهاید و نویسنده دیگری میخواهد در همین رابطه مقاله بنویسد، میتواند از وبلاگ شما برای تحقیق روی آن موضوع استفاده کند و به مقاله شما لینک دهد.
- نحوه دریافت بک لینک
چهار راه کلیدی برای دریافت بک لینک بیشتر وجود دارد:
- خوب نوشتن. اگر محتوای شما خوب باشد، افراد به طور طبیعی برای بک لینک دادن به آن، سراغتان میآیند.
- پیشنهاد دادن. در بعضی مواقع، لازم است که از دیگران بخواهید مقالات شما را در وبلاگ یا وبسایت خود بک لینک دهند.
- محتوا نویس مهمان. شما میتوانید به عنوان مهمان در وبلاگهای دیگران بنویسید و در پستهایی که به عنوان مهمان محتوا نوشتهاید، به وبسایت خود لینک دهید.
- رهبر فکری. از مواردی مانند پادکست یا وبینار برای هدایت افراد به وبسایت خود استفاده کنید.
بک لینکها میتوانند تأثیر شگفتانگیزی روی وبسایت شما داشته باشند. آیا میدانستید که طبق گفتهی ahrefs، ۹۱ درصد از تمام صفحات هرگز ترافیک ارگانیکی از گوگل دریافت نمیکنند، زیرا هیچ بک لینکی ندارند!
کلام آخر
اگر توصیههایی که در این مطلب به شما ارائه شد را انجام دهید، خواهید دید که وبسایت شما ترافیک بیشتری دریافت میکند. با عملیاتی کردن فاکتورهای سئو میتوانید تفاوت بین یک وبسایت موفق و یک وبسایت شکست خورده را ببینید. در پایان، اگر در بهینهسازی وبسایت خود مشکلی دارید، با ما تماس بگیرید یا در بخش نظرات سؤال بپرسید.